Projecten

Wonen

Konijnenhokken

Bij een Zorg-logeerboerderij zijn drie nieuwe konijnenhokken gemaakt en geplaatst.

wonen overzicht
wonen overzicht 2

Belevingstuinen

Er zijn diverse aanvragen gehonoreerd met betrekking tot belevingstuinen:
• Een zand-watertafel
• Een Lego-speeltafel, inclusief stoeltjes en aluminium steppen
• Een bijdrage aan de aanpassing van een tuin bij een logeerhuis zodat de rolstoelers ook goed de tuin in kunnen

Met de nieuwe belevingstuin is de wereld voor Ferry een stuk groter geworden!

belevingstuinen 1
belevingstuinen 2

Voor de achtjarige Ferry is de wereld ingewikkeld en onvoorspelbaar. Ferry lijdt aan Charge-associatie. Hij is doof, bijna blind en autistisch. Om hem te helpen op zijn ontdekkingstocht door de wijde wereld, wilden zijn ouders graag een belevingstuin voor hem aanleggen. Twee jaar geleden deden ze een oproep in BN/De Stem: ‘Ferry wil een tuin om te voelen.’ Nu is die tuin er. Met hulp van onder meer de Stichting Carpe Diem uit Ulvenhout.

Aan de wanden in hun tuin hangen panelen met op elk iets te ontdekken of te doen voor Ferry. Er is een paneel met een roestvrijstalen profiel waar hij met zijn handen langs kan roetsjen. Hij kan een spelletje doen met ballen, een puzzel uitvoeren, verschillende structuren voelen en samen met zus Geneviève (10) schooltje spelen. “Dan ben ik de juf en hij de congièrge. Ik schrijf iets op een bord en dan poetst hij het met een sponsje, langs de lijntjes, weer netjes uit. Zo kunnen we samen spelen.”

In de oude tuin speelden broer en zus al graag met water, in de nieuwe versie staat een fonteintje waar Ferry eindeloos met water kan knoeien. Ook zijn er planten die geuren, zoals lavendel en kruiden. Suzanne: “Zijn wereld is met deze tuin echt groter geworden, we zien dat hij hier kan ontdekken op zijn eigen manier. En we merken dat hij, heel langzaam, stapje voor stapje, uit zijn eigen kleine wereldje komt en naar buiten treedt. Hij kijkt ons nu bijvoorbeeld recht in de ogen, zoekt contact. Dat is echt heel bijzonder.”

Tekst Saskia Wijdoogen; BN de Stem 12 september 2008
Foto’s Ron Magielse/het fotoburo